Suomen Pelastuskoiraliitto LKC:n vieraana

Toiminnanjohtaja Mika Soininen kertomassa Pelastuskoiraliiton tavoitteista

Ladies Kennel Clubin kevätkokous pidettiin 19.3.2024 ja virallisen osuuden jälkeen Suomen Pelastuskoiraliiton toiminnanjohtaja Mika Soininen kertoi pelastuskoiraliiton toiminnasta.

Pelastuskoiraliiton toiminnan tavoitteena on kouluttaa koirakkoja, jotka ovat toimintavarmoja, asiantuntevia ja testattuja toimimaan viranomaisten apuna erilaissa etsintä- ja pelastustehtävissä.

Valtioneuvosto on tutkinut ”kolmannen sektorin” vaikutusta viranomaisten turvallisuustoiminnan tukena ja kerätyn sekä analysoidun tiedon perusteella havaittiin, että viranomaiset eivät selviäisi kaikista turvallisuuteen liittyvistä tehtävistä ilman järjestöjen tukea.

Koirapartio on vapaaehtoisammattilainen etsinnällä ja monen etsinnän päätteeksi on voitu todeta: ” ei olisi löytynyt ilman koiraa.”

Miksi Koiraryhmiä käytetään etsinnällä

Koiran hajuaistin ja liikkeen takia koira on ylivertainen ihmiseen tai tekniikkaan verrattuna. Koira voi toimia etsinnässä niin maastossa, taajamassa, vesistössä, rakennuksessa tai lumivyöryssä, päivällä ja yöllä.

Pelastuskoiran ja ohjaajan koulutus

Koiran koulutus alkaa 8 viikon isässä ja hälytyskelpoinen koira on noin 2-4 vuodessa. Valmiiden hälykoirien iän keskiarvo on n. 5,5 v. Koiran tulee pystyä toimimaan sekä itsenäisesti että ohjaajan kanssa yhteistyössä. Koulutus tapahtuu yhdistyksissä, joita on 41kpl. Jokainen koira on käynyt läpi erilaisia kokeita, joista viimeinen on Virta eli käyttöönottotarkastus viranomaiskäyttöön. Koe on tehty yhteistyössä Poliisin ja Palveluskoiraliiton kanssa.

Ohjaajalla ja hälytysryhmän jäsenellä on oltava seuraavat taidot:
Suoritettu Vapepa Etsintäkurssi tai SPeKL hälyryhmäläinen etsinnässä tai vastaavat tiedot
Ensiapu 1 -kurssi tai vastaavat tiedot
Viestintävälineiden käyttötaito
Suunnistustaito

Suomen Pelatuskoiraliiton tavoitteet 2025 asti

Suomen Pelastuskoiraliiton strategian painopisteet lähivuosille ovat
– Hälytyskoirien määrän lisääminen
– Pelastuskoira-hälyryhmän vahvistaminen
– Pelastuskoirien käytön lisääminen hälytystehtävissä 

Moni kadonnut jäisi löytymättä ilman koiraa…

… siksi Ladies Kennel Club haluaa tukea Pelasturkoiraliiton tärkeää työtä ja lahjoittaa vuoden 2025 näyttelyn tuoton Pelastuskoiraliiton koulutustoimintaan.

https://pelastuskoiraliitto.fi/

Pelastuskoirablogi: https://pelastuskoira.fi/