Roosa työvaljaissaan
Ladies Kennel Club LKC järjestää joka toinen vuosi muutaman roturyhmän ryhmänäyttelyn ja ryhmänäyttelyn höysteenä myös kaikkien rotujen pentunäyttelyn toisena päivänä. LKC on hyväntekeväisyysyhdistys ja tulos, joka näyttelyistä tulee, menee hyväntekeväisyyteen. Kohteena on jokin sellainen asia, jossa koiralla on keskeinen rooli. Tulevan näyttelyn tuotto lahjoitetaan tällä kertaa autismikoirille ja kuulo- ja tukikoirille.
LKC:n vuosikokouksen jälkeen oli tilaisuus kuulla ja tavata henkilöt tämän toiminnan takana. Myös ”PR-päällikön” virkaa toimittava Roosa-labradori oli itseoikeutettuna mukana ja pukeutunut asianmukaisesti autismikoiran kirkkaaseen työliiviin.
Mitä autismi on?
Autismikirjosta ja sen monimuotoisuudesta on tehty muutamia kirjoja, jotka ovat niin lapsille kuin aikuisille suunnattuja. Autismikirjon ymmärtäminen ei aina aukea ihmisille edes lukemalla, sillä se on niin monisäikeinen muotoineen kaikkineen.
Nykyään kaikki oireyhtymän muodot kuuluvat autismikirjon piiriin eikä eri nimityksiä tulisi käyttää, kuten asperger tai autistinen. Oireiston esiin tuleminen ei ole sidoksissa tiettyyn ikään, vaan se voidaan yhtä hyvin diagnosoida niin kaksivuotiaalla kuin viisitoistavuotiaalla. Autismikirjon henkilöillä saattaa isojen muutosten kohdalla menee usein ”pakka sekaisin” ja arkea helpottavaa on, että rutiinit pysyvät samoina. Autisminkirjoon liittyy myös vahvuuksia, kuten vahva oikeudentaju. Autismikirjon ihmisen keskittymiskyky omiin mielenkiinnon kohteisiin voi olla voimakas. Joku voi tuntea pakonomaista kiinnostusta veteen, toinen tuuleen, joku taas kokee tuulen vastenmielisenä ja erittäin häiritsevänä. Suomessa arvellaan olevan noin 55,000 henkilöä, joilla on jonkinasteista autismikirjon oireilua.
Koira on ja toimii vanhempien apuvälineenä. Koira voidaan opettaa lapsen avuksi monissa eri tehtävissä. Lapsen on usein helpompaa toimia koiran kanssa. Koira pysyy samanlaisena ja ei näyttele iloista eikä näyttele ”hännän heilutusta”, vaan on juuri sitä mitä se on. Koira voidaan kouluttaa eri keinoin rauhoittamaan ja tyynnyttelemään ja usein pelkällä läsnäolollaan se luo turvallisen tunteen. Koulutehtävissä se on oiva kuuntelija ja auttaa keskittymään. Kun valot sammutetaan makuuhuoneessa koiran turvallinen tuhina auttaa unen tuloa.
Yhdistyksen perustaminen
Suomen Autismikoira ry on perustettu vuonna 2016. Maailmalla on käytetty koiria apuna tämänkaltaiseen toimintaa jo kauan, mutta Suomessa tämä alue on suhteellisen uusi. Suurenmoisena apuna toiminnan käynnistämisessä on ollut Leena Rajala, joka on tunnettu koira-avusteisen koulutuksen uran uurtajana, sekä monille tuttu tutkija ja koiran mielen tuntija, Katriina Tiira.
Toiminta on päässyt autismiliiton alaisuuteen ja sen toimintaan mukaan. Toivomuksena on, että lähiaikoina käytävä yhteistyöneuvottelu eduskunnassa antaisi toivottua voimaa autismikoirien toimintaan, sekä tämän alan vihdoin vakavasti otettavaksi. Syksyllä kuulemme miten käy ja poikiiko tapaaminen toivottua tulosta.
Kaarina Strandberg, joka on autismikoira-avusteisen toiminnan perustajajäsen, kertoi ajatuksen tulleen oman autismikirjon lapsen tarpeista. Koulutukseltaan hän on eläintenhoitaja (at) ja nyttemmin ammatillisena opettajana ”Taitotassussa”. Kaarina teki pitkään yrittäjänä töitä juuri siitä syystä, että tuli paljon poissaoloja töistä lapsen vuoksi. Nyt hän on uskaltautunut takaisin palkkatöihin yrittäjyyden jälkeen.
Puheenjohtajan virkaa hoitaa yhdistyksessä Anne Levon nyt jo toista vuotta. Hän on ammatiltaan erityisopettaja ja myös niin ikään autismikirjolapsen äiti.
Kolmas illan vieraista oli Susanna Hämäläinen, joka kouluttaa ammatikseen perheitä ja koiria autismikirjon avuksi. Aiemmin hän on toiminut ratsastuksenopettajana, eläintenkouluttajana, ensin apukouluttajana ja nyttemmin täydellä teholla vastuukouluttajana ja kurssikoordinaattorina. Uutena koulutuslinjana hän kertoo psyykkisen tuen -koirien koulutuksen.
Autismikoiran kouluttaminen
Autismikoirakurssin on suorittanut 65 koiraa ja 8 on suorittanut työliiveihin oikeuttavan loppukokeen. Koulutuksessa on tällä hetkellä huomattava määrä ja tulijoita olisi paljon enemmän. Resurssit ei vielä toistaiseksi riitä ottamaan opetettavia niin paljoa kuin pitäisi.
Labradorinnoutajia on ylivoimaisesti eniten, noin 40% koirista. Rotu on tällaiseen erittäin hyvä, sillä se ei vahdi, ei ole suojeleva ja on helposti ehdollistettu toimimaan namikiitoksella. Toki on muitakin rotuja listalla kuten australianpaimenkoira, vehnäterrieri, barbet, tolleri, cavalierkingcharles, espanjanvesikoira, tässä muutamia rotuja.
Kun perhe harkitsee avukseen autismikoiraa, on kouluttajan tehtävä raakata pois ne koirat/rodut, jotka eivät sovellu tämän typpiseen toimintaan ja koulutukseen.
18 perhettä vastasi yhdistyksen kyselyyn missä kysyttiin, miten koirasta oli ollut apua autismikirjon perheessä. Kaikki tunnustivat koiran tärkeyden varsinkin silloin, kun perheessä alkaa omat panokset loppumaan ja koiralle opetetut opit ovat kullan arvoisia.
Kurssi koiran kanssa kestää vuoden ja maksaa 2200€. Kurssin maksaa osallistuva perhe. Kursseja tulisi olla paljon enemmän, mutta kouluttajia ei riitä toistaiseksi. Jos ongelmia ilmenee koulutuksen jälkeen, kouluttaja voi ottaa etäyhteyden tai käydä fyysisesti tapaamassa koulutettaviaan. Kaikki koiralle opetettava tapahtuu kontaktin kautta ja palkkiolla.
Yhtään koulutettavaa koiraa ei ole yhdistyksen mukaan joutunut luopumaan ”ammatistaan” autismikirjon lapsen tai nuoren väkivaltaisen käytöksen takia. Autismikirjon lapset harvoin ovat hyökkääviä ja vaikka kotona saattaa vanhempien tai sisarten kanssa vaikeuksia ollakin, ei koira yleensä ole lapsen ei-toivotun käytöksen kohteena. Koiran läsnäolo tukee myös perheen muita lapsia.
Eräs autismikirjon poika, jolla oli suuria vaikeuksia kohdata vieraita ihmisiä, oli päätellyt jostain syystä itse, että hänen koirallaankin oli autistinen taipumus ja koira tulisi kuntoon vain, kun hän pidentäisi koiran kassa tehtyjä lenkkejä. Hän alkoi tavata pitkillä lenkeillään vieraita ihmisiä, jotka tulivat kyselemään hänen koirastaan ja näin hän alkoi saada rohkeutta myös kohdata ja puhua vieraiden ihmisten kanssa.
Tällä hetkellä Autismikoira ry:ssä on jäseniä vielä alle 100. Jos ja kun yhdistys saa sille kuuluvan aseman ja jalansijan ja pääsee yhteiskunnan tuen piiriin, niin silloin yhdistys voi hankkia enemmän kouluttajia alalle ja voidaan saada enemmän tukea ja apua perheiden arkeen.
Koira on ollut aikojen alusta ihmisen apuna, niin miksi ei tässäkin työssä.
Ladies Summer Shows 20-21.5.2023 Helsingin Tuomarinkartanossa https://www.showlink.fi/shows/lkc2023/
Kirj. Anne Eriksson