2019 näyttelymme lahjoituskohde esittäytyi jäsenille

Ilmeistä ei uskoisi, mutta oli todella hauska ilta. Asiaa ja tarinaa olisi riittänyt vaikka kuinka.

LKC:n kevään toiminta sai aivan mahtavan startin, kun Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n edustajat, fysioterapeutti Paula Leppänen ja erityisopettaja Marja Sihvola, saapuivat kertomaan omasta työstään ja yhdistyksen toiminnasta.

Pian 10 vuotta aktiivista toimintaa

Alun perin ajatus yhdistyksen perustamisesta vuonna 2010 sai alkunsa Ruotsista Vårdhundskolanista. Yhdistyksessä on jäsenenä 270 ammattilaista, jotka käyttävät apuna koiraa omassa työssään: fysioterapiassa, puheterapiassa, toimintaterapiassa, psykoterapiassa, sosiaalipalveluissa sekä opetuksessa ja kasvatuksessa. Ammattinimikkeitä on 20-30.

Koiran käyttäminen perustuu koiran aiheuttamaan mielihyvähormoni-oksitosiinin vapautumiseen aivoissa ja koiran motivoivaan vaikutukseen. Jokainen koira käy läpi soveltuvuuskokeen, joka painottaa eri asioita riippuen koiran käyttötarkoituksesta. Koiran tulee totella vierasta esim. kuntoutujaa. Kaikenlaiset koirat voivat soveltua tehtävään, mutta labradorinnoutajat ovat yliedustettuina omien rotuominaisuuksiensa vuoksi. Soveltuvuuskokeessa testattuja koiria on yli 200.

Koulutus koira-avusteiseen ammatilliseen toimintaan tapahtuu yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun  täydennyskoulutuksena, 10 opintopistettä. Tällä hetkellä työssä toimivia koirakkoja on 65. Vielä on ennakkoluulojakin voitettavana, mutta paljon on myös edistytty: nyt terapiakoiran tuominen kouluun tai kuntoutuslaitokseen on entistä hyväksyttävämpää.

Toiminnan tulee aina olla tavoitteellista

Jokaisella ammattihenkilöllä on omaa työtään koskien ammattieettinen ohjeistus. Koira-avusteisen työskentelyn tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn edistäminen sekä ylläpitäminen. Myös koiran hyvinvointi tässä työssä on osa eettisiä ohjeita.

Vasemmalla erityisopettaja Marja Sihvola vieressään fysioterapeutti Paula Leppänen.