Vierailu kuulo- ja tukikoirien luona

5.9.2022 vietetään kansainvälistä hyväntekeväisyyden päivää ja yhdistyksemme sai kutsun tulla tapaamaan kuulo- ja tukikoiria Valkoiseen taloon Helsingin Haagaan. Suomen kuulo- ja tukikoirat ry halusi kiittää Ladies Kennel Clubin jäseniä saamastaan lahjoituksesta. Kuulo- ja tukikoirayhdistys oli valittu vuoden 2021 näyttelymme lahjoituskohteeksi, mutta koronapandemia muutti suunnitelmat. Näyttelyn peruuntumisen vuoksi pystyimme lahjoittamaan ”vain” 5000 €. Sen avulla kuitenkin käynnistettiin vuonna 2022 sosiaalisen tuen tukikoirien koulutuksen pilottiprojekti.

Kuulokoira voi olla pieni koira…
… ja tukikoira vielä pienempi. Pääasia, että koira osaa toimia tilanteissa oikein.

Kuulo- ja tukikoirat toimivat omistajansa apuna

Kuulokoira ilmaisee ääniä, joita sen omistaja ei kuule; esim. palovaroitin, puhelin, ovikello, takaa tuleva polkupyörä

Tukikoira työskentelee omahoidon tukena; esim. diabetes, epilepsia, muu fyysisen tuen koira ja uutena pilottivaiheessa oleva sosiaalisen tuen koira

Sosiaalisen tuen tukikoira voi avustaa esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivää omistajaansa liikkumisessa julkisilla paikoilla, tai koira voi toimia perheessä avustaen esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevan lapsen herätyksissä, siirtymissä ja sosiaalisissa tilanteissa. Tieto sosiaalisen tuen tukikoirien tarpeesta on tullut kentältä; yhdistykselle tulee jatkuvasti kyselyitä mahdollisuudesta kouluttaa omasta koirasta virallinen tukikoira sosiaalisen tuen tarpeeseen.

Vuonna 2022 käynnistyi vuoden mittainen pilottiprojekti, jossa on mukana 7 koirakkoa. Näistä kolme koulutetaan aikuiselle käyttäjälle, neljästä koirasta vanhempi kouluttaa lapselle tukikoiraa. Valmistuessaan koirakot saavat virallisen hyötykoiran statuksen ja oikeuden liikkua käyttäjänsä mukana kaikkialla.

Pilottiprojekti on rahoitettu Ladies Kennel Clubin tuella sekä yhdistyksen saaman testamenttilahjoituksen turvin.

Parviälyn voimin ja pienen kiipeilyn jälkeen saatiin videotykki toimimaan.

Lämpimät kiitokset Kuulo- ja tukikoirayhdistykselle kutsusta vierailemaan luonanne ja suuret kiitokset mukana olleille kuulo- ja tukikoirakoille.

Yhdistyksen toiminnasta ja sen vaikuttavuudesta voit lukea lisää oheisesta liitteestä.